U bent hier

Erfgoeddag 2018: 'Kiezen'

zondag, 22 april, 2018

Kiezen. Tijdens het verkiezingsjaar 2018 is het een voor de hand liggend thema voor Erfgoeddag. Maar ‘kiezen’ gaat over veel meer dan enkel het verhaal van de lokale gemeentepolitiek en beleidsmakers. Het thema sluit ook aan bij de keuzes die erfgoedprofessionals maken tijdens het conserveren en ontsluiten van hun erfgoed. Het handelt verder over de grote betrokkenheid en inzet van mensen die ervoor kiezen om hun vrije tijd vrijwillig voor erfgoed te gebruiken.
Tijdens Erfgoeddag maak je kennis met al die facetten van ‘kiezen’ op Kasteel Beauvoorde. We zetten onze brede vrijwilligerswerking in de kijker, belichten hoe de dorpspolitiek altijd nauw verbonden was met het kasteel en we dagen iedere erfgoedliefhebber uit om zich kandidaat te stellen…

Word burgemeester van Beauvoorde!

Stel je tijdens Erfgoeddag kandidaat als burgemeester van Beauvoorde! We helpen je campagne graag op weg: we zorgen voor een fotograaf, adembenemende belle-époquekostuums en een graficus die jouw verkiezingsaffiche tot in de puntjes afmaakt. Breng je meest verblindende tandpastaglimlach mee en leg je haren netjes in de plooi. Na ontwerp van jouw hyperoriginele affiche hang je de affiche aan het verkiezingspaneel in het dorp. Zo kunnen de bewoners van Beauvoorde ‘hun’ burgemeester eerlijk verkiezen. De winnaar krijgt naast eer en aanzien ook een prachtige streekproductenprijs.

Saucissenkermis en boekenmarkt

De ‘saucissenkermis’ lijkt terug van weggeweest. Ooit was het dé manier voor de heren politici om het volk voor zich te winnen, maar toen er in verkiezingsuitgaven werd gesnoeid verdween het gebruik. Toch maakt de saucissenkermis de laatste jaren een echte comeback en blijft de Belg een geliefd doelwit voor culinair zieltjesgewin.

We houden daarom op onze koer een eigen Saucissenkermis met braadworsten op de barbecue, maar ook creatieve ateliers, een aanbod Beauvoordse streekproducten én volksspelen.

Ook op het appel: onze nieuwe buren! Boekhandel ’t Ezelsoortje en instrumentenmaker Tim Duyck namen recent hun intrek in de voormalige dorpsschool van Wulveringem. Samen met de tweedehandsboekenwinkel De Snuffelhoek zetten ze een boekenmarkt op poten waar je naar hartenlust kan grasduinen in recente en minder recente uitgaves tegen een zacht prijsje. Tim gaat aan de slag met kinderen en jongeren in een muzikale workshop . De deelnemers maken op een toegankelijke manier kennis met een aantal knepen van het vak.

Het politieke leven van Arthur Merghelynck

Het verhaal van de excentrieke edelman en laatste kasteelbewoner Arthur Merghelynck blijft intrigeren. Naast genealoog en vrijwillig archivaris van het Ieperse stadsarchief was Merghelynck lange tijd burgemeester van Wulveringem. De sporen uit die boeiende episode van de geschiedenis zijn zowel in het kasteel als in het dorp nog aanwezig. Schrijf je bij voorkeur vooraf in via de website om ‘s middags mee op pad te gaan met Jan Van Acker, coauteur van het boek ‘Arthur Merghelynck : passies van een edelman’.

’s Ochtends beleven onze nieuwe vrijwillige dorpsgidsen hun vuurdoop. De landelijke dorpen Wulveringem en Vinkem zijn goed bewaard gebleven tijdens de vorige eeuw. Dat zorgt ervoor dat de dorpsverhalen en lokale geschiedenis, vrij representatief voor het rurale leven in de Westhoek, op een erg levendige en visuele manier worden verteld, aangevuld met de typische anekdotes en kleine verhalen die het dorpsleven zo charmant maken.

Het kasteel ontdekken op je eigen tempo? Dan kun je tijdens Erfgoeddag gratis met onze bezoekersbrochure.

Praktisch: 22 april, 10u tot 18u
Kasteel Beauvoorde, Wulveringemstraat 14, 8630 Veurne
T. 058 29 92 29 E. kasteel.beauvoorde@herita.be W. www.kasteelbeauvoorde.be

De workshops en ateliers zijn gratis en hoef je niet op voorhand te reserveren. De gegidste wandelingen zijn ook gratis, maar worden door het beperkt aantal plaatsen best op voorhand gereserveerd via onze website. Spontaan aanmelden op Erfgoeddag zelf is mogelijk indien er nog plaatsen zijn.

Gelieve telefonisch of per e-mailadres te reserveren indien uw groep meer dan 9 personen telt.